Børnehaven ELFA - Excellence in Learning For AllVi har været meget heldige med at finde en dejlig børnehave til Morten. Den ligger i boligkvarteret lige ved siden af, dvs. to minutters gang fra vort hjem. Kvarteret består hovedsageligt af 5-6 etagers boligblokke og her nede mellem dem ligger en 2 etagers bygning, der huser ELFA. Foran bygningen er der fliser og bagved en lille have med nyanlagt græs og en lille legeplads. Indenfor hovedindgangen er der et stort fælles opholdsrum med en stor trappe op til 1. sal. Fællesrummet er stedet, hvor børnene mødes om morgenen og spiser morgenmad. Det er også her, de spiser frokost, ser fjernsyn sammen og leger sanglege og andre lege sammen, ihvertfald hvis det er alle på een gang. På den ene side af opholdsrummet er der hhv. et legerum med bløde ting samt garderobe til tøj, tasker, sko og cykler. På den anden side er der engelsk klaseværelse samt køkken. Under trappen er der toilet/bad for hhv. børn og voksne. På 1. sal er der kinesisk klasselokale samt legerum, soverum med madrasser et depotrum og to badeværelser også med mini-inventar. Alt i alt er bygningen på ca. 250 m2. Som det fremgår af billederne er det rigtig godt inventar de har. Lederen, Yen, er gift med danske Henrik, der arbejder for Flexa - en dansk producent af børnemøbler med fabrik her i byen - hvor herligt!


Lisbeth og ELFAs personale

Børnehaven ELFA

Morten og Jack efter ELFAs leder Yen

Børnehavens legeplads

Starten
Da Morten startede i marts måned 2004, var der stadig plads til et par småfolk mere. De første to uger var jeg sammen med Morten i børnehave i typisk to timer. Ligesom i Danmark er det en stor omvæltning at flytte fra dagplejens trygge rammer med kun fire til fem børn til en larmende børnehaven med fuld fart på og højt støjniveau hele dagen. Jeg synes nu også, at fire børn kan producere en vældig larm, men det er nu intet sammenlignet med fireogtyve! At der så udelukkende bliver talt engelsk og kinesisk er yderligere en stor mundfuld, men alt i alt har Morten klaret sig rigtig fint. Efter de første par uger fik Morten "lov" til at blive der alene et par timer og havde derefter en glidende overgang til fuld tid, dvs. fra klokken 8.00 - 9.00 til 15.30 - 16.00.

Der går i øjeblikket ca. 24-25 børn, og dette er vist nok det højeste antal børn, de kan håndtere. De tre ældste er seks år og skal i rigtig skole til august, og de yngste er knapt tre år. Lærerstaben består af de sødeste lærere, man kan tænke sig - 4 kvinder plus en kok/rengøringsdame. En engelsklærer, en kineserlærer og to pædagoer, hvoraf den ene er leder af børnehaven. De er alle kinesere bortset fra engelsklæreren, som er Singaporianer. Alle taler kinesisk og et par stykker taler godt engelsk. Til august udvides staben med en ekstra lærer - danske Mia - som har været tilknyttet børnehaven næsten lige så længe som Morten. Hun fungerer i øjeblikket som engelsklærer fordi engelsklæreren er hjemme i Singapore pga. varmen. Hun har iøvrigt aldrig opholdt sig i Kina i juli og august måned af samme årsag. Morten er glad for alle lærerne, specielt for Mia, som naturligvis er en god støtte, når alt andet foregår på kinesisk og engelsk. Hun taler både engelsk og dansk til ham.
Halvdelen af børnene er Singaporianere, men der er to "ægte" kinesere fra Suzhou og resten er fra Japan, USA, Tyskland, Finland og Danmark. Alle snakker kinesisk, bortset fra Morten og andre vestlændinge, som dog er ved at lære det. Der er også en dansk/gambiansk pige, Amanda, som er et halvt år yngre end Morten. Han var meget glad for, at der var én, som kunne forstå ham, dengang han startede. Amanda, de to finske børn Ronja og Robin, amerikanske Jack og singaporianske Nico bor alle i det samme boligkompleks som os, så dem møder Morten ofte udenfor børnehaven og i øjeblikket ved swimmingpoolen, som ligger i vort kompleks, dog ovre på den anden side af vejen.


Barbeque for børn og voksne

Hjerter på en snor.
Børnene har mindst 3-4 lag
tøj på - det er koldt!

Kreativitet med papir

Sangleg

Sommer børnehave
I øjeblikket (juli og august) er skoleferien godt i gang, men ELFA har åbent hele sommerferien igennem. Nogle af børnene holder sommerferie, og der er således mulighed for, at andre børn får lov til at komme i ELFA, mens deres egen børnehave er lukket. Dette er også de varmeste måneder i dette område af Kina, så i denne periode er der ingen såkaldt indlæringstimer. I stedet leges der på alle mulige måder både inde og ude. I øjeblikket er dagtemperaturen oppe på 36-38 graders varme, så der bliver hver dag fyldt vand i de oppustelige svømmebassiner. I denne hede er børnene dog mest indendørs, hvor de leger blindebuk, købmandsforretning, restaurant og har mange sanglege. De har også lege med kroppen, hvor de blandt andet føler hinandens puls forskellige steder på kroppen og andre spændende ting. I denne uge har de blandt andet været på besøg på byens største posthus på hovedgaden, efter de har leget posthus hjemme i børnehaven. Jo, børnene har det rigtig sjovt henne i børnehaven.

Undervisning
Når sommeren er overstået, genoptages den mere skemalagte lege-undervisning, hvor de større børn samles en times tid i det kinesiske eller engelske klasselokale og laver tegninger og andre kreative opgaver. Her er mere ro til at fordybe sig i tælle-/regneopgaver, farvelægningsopgaver, klippe-opgaver, lime-opgaver osv. Alle børnenes "værker" bliver hængt op på væggen med tøjklemmer, og hver måned får de dem med hjem. Der er ingen tvang, og når et barn ikke er oplagt til at sidde stille, kan barnet bare lege et andet sted sammen med nogle af de andre. Morten er glad for disse timer og er vældig stolt af sine "værker".


Restaurantleg!

Mia hjælper med at lege

Morten som tjener - Nico som kunde

Blindebuk

Sproget
Hvert barn har en lille noteshæfte, hvor læreren (i Mortens tilfælde er det engelsklæreren) hver fredag kort beskriver, hvordan barnet har oplevet den pågældende uge. I starten var han naturligvis noget reserveret, idet han ikke forstod, hvad der blev sagt af lærerne. Han udviklede meget hurtigt et sprog for at takle situationen - body language. En morgen mens vi sad og spiste morgenmad herhjemme, begyndte Morten at banke på bordet, dernæst på brystkassen og til sidst på hovedet, alt sammen mens han var helt tavs og sad med et stort smil. Vi kunne først slet ikke forstå, hvad han mente, men da jeg fortalte om hans nye "sprog" henne i børnehaven, kunne lærerne nikke genkendende. Dette var blevet hans måde at kommunikere på, ihvertfald midlertidigt. Men nu er han begyndt at snakke engelsk, og jeg tror, det kun er spørgsmål om tid, inden han benytter sig at de kinesiske gloser. Der er ingen tvivl om, at han forstår en hel del engelsk og en smule kinesisk på nuværende tidspunkt (ultimo juli 2004). Da vi flyttede hertil, begyndte vi at tælle til 10 på engelsk, inden vi sagde godnat, men nu er han begyndt og lære os at tælle til 10 på kinesisk - det er ret underholdende. I Mortens noteshæfte står der blandt andet om første gang, han begyndte at gøre sig bemærket på engelsk. Den første sætning var "I want some". Siden da har vi fået at vide, at han snakker uafbrudt, og det er jo kun dejligt, for det betyder, at han har åbnet sig op, og ikke mere er så reserveret. Morten er også altid glad for at komme hen i børnehaven og lege med alle sine nye kammerater. Det bliver spændende, hvornår han begynder at kommunikere på kinesisk med de andre børn !

Karakterbog
ELFA er et Singaporiansk koncept, som dog læner sig op af en engelsk/amerikansk model - så Morten fik karakterbog med hjem op til sommerferien!

Eleverne/børnene bliver vurderet i følgende fag:

Kinesisk sprog
Matematik
Engelsk som andet sprog
Musik og bevægelse
Tegning og billedforståelse
Fysisk udvikling
Indlæring gennem leg
Generel indlærings udvikling

Og bliver vurderet efter følgende skala:

E - Excellent
G - Good
S - Satisfcatory
I - Improving

Karakterbog!

Mange ELFA'er
Denne ELFA-børnehave er en del af et større koncept. Der er således 7 ELFA'er i Kina og 5 i Singapore. De har en hjemmeside med en masse oplysninger og beskrivelser af diverse aktiviteter, som er foregået i det forløbne, hvis du skulle have lyst til at kigge med.

Pasning i hjemmet
Det er dyrt at blive passet i børnehaven ELFA (ca. 2.100 kr. om måneden), så det er kun de velstillede kinesere og udlændinge som os, der har råd til sådan noget. Her i Kina er det stadig almindeligt, at flere generationer bor sammen, og børnene bliver derfor ofte passet i hjemmet af deres bedsteforældre, indtil de skal i skolen. De første måneder herude, kørte jeg meget rundt i byen, og så alle bedsteforældre stå og vente på børnebørnene udenfor skoleporten. Der er dog en tendens til, at unge i tyverne som er igang med at etablere sig, helst vil flytte sammen uden deres forældre, hvis de er økonomisk uafhængige - og det er jo groft sagt kun et spørgsmål om penge !


Leg med lyd!

Leg med dej!

ELFA koncert

ELFA-gruppen!