Fodbold!Som de fleste nok kunne regne ud, har jeg været nødt til at finde nogen at spille fodbold sammen med herude! Men selvom fodbold er utroligt populært, er det ikke så let at komme til at spille. Hjemme i DK er de fleste former for sport godt organiserede, og det er let at komme til at gå til hvad som helst. Det kan vi takke vores unikke foreningskultur for! Men et sådant system findes ikke herude. Sport er typisk noget der dyrkes på skoler og universiteter eller i firmaregi.

Suzhou Old Boys byhold

Kineseren, der står i brun jakke midt i bagerste række på holdbilledet herunder, er tidligere professionel fodboldspiller her i Kina og arbejder nu som skolelærer og træner derudover en række ungdomshold. Men han spiller - som jeg - stadig fodbold. Han kommer nogle gange og deltager i vores træning om lørdagen og spiller desuden om søndagen sammen med en flok andre gode ældre spillere, hvoraf flere har spillet professionelt fodbold.

Han snakker ikke engelsk men havde alligevel flere gange forsøgt at forklare mig, at han gerne ville have mig med til fodbold i oktoberferien (2004). En lørdag i september havde han taget sin voksne søn med, som på engelsk kunne forklare mig, at bedstefaderen også var en stor fodboldfan og hvert år arrangerede en old boys turnering for tidligere topspillere fra de andre storbyer i Jiangsu provinsen. Faderen ville gerne invitere mig til at spille med på old boys holdet fra Suzhou! Det var jeg selvfølgelig meget beæret over, så jeg sagde straks ja tak.

Den sidste weekend i september mødtes jeg så med nogle af de øvrige spillere for at spille en træningskamp mod et hold unge spillere (sådan nogen på en 20-25 år!). Turneringen vi skulle deltage i var delt i 2 halvdele. En for spillere fra 40-50 og en for spillere fra 50-60! På holdet jeg spillede på i træningskampen var målmanden 60 år og den ene af forsvarsspillerne 59! Ikke desto mindre slog vi let det hold unge spillere, vi mødte. Og da jeg var heldig og scorede 3 mål, var jeg dagens mand og straks velkommen på holdet!

4. oktober 2004 skulle vi mødes på en teknisk skole, der ligger lidt vest for Suzhou, hvor vi skulle spille kl. 10 om formiddagen. Jeg havde prøvet at spørge lidt til, hvor mange hold der var med, hvor mange kampe vi skulle spille osv., men som det tit er her i Kina, var det umuligt at få noget sammenhængende information.

Men det viste sig, der var mødt hold op fra 7-8 forskellige byer i provinsen, og at vi skulle spille 3 kampe - en hhv. den 4., 5. og 6. oktober. Vi klarede os fint - tabte kun til et hold der havde 3 30-årige spillere med (!), selvom det ikke var tilladt. De blev taget ud i pausen - men hurtigt sat ind igen, da vi pludselig blev for gode! Jeg scorede det ene af vores i alt 4 mål og lagde op til et af de andre - samt til et par kæmpe chancer, der til stor morskab blev brændt på det skammeligste pga. den ujævne bane. Det blev nogle uforglemmelige dage i selskab med nogle rigtig gode fodboldspillere!

Jeg er flere gange siden blevt spurgt, om jeg ville deltage i turneringen igen i oktoberferien 2005 - men selvom vores projekt herude har trukket meget ud, nåede jeg det desværre ikke!

Resultater:
4. oktober Suzhou - Jiangyin 2 - 0
5. oktober Suzhou - Nanjing 1 - 1
6. oktober Suzhou - Nantong 1 - 3

Suzhou Old Boys 2004!

Banen var desværre meget ujævn!

Lørdagsvennerne

Men heldigvis er jeg ikke den eneste, der gerne vil spille lidt fodbold. Hver lørdag er der en flok udlændinge der mødes - egentlig startet fordi de alle har børn, der gerne vil spille fodbold og derfor har arrangeret fælles ugentlig træning - men da de nu alligevel var samlet, kunne fædrene jo lige så godt spille lidt bagefter! Morten er ganske vist for lille til at være med hos børnene, men selv fædre med for små børn må gerne deltage bagefter.

Vi har hidtil spillet på en meget lille ujævn bane i "Regent on the Park", et boligkvarter i det vestlige Suzhou, hvor der bor en del udlændinge. Men da vi flere gange har været mere end 10 mand, kniber det med, at der er plads nok. Vi har derfor ledt efter et andet sted og fandt endelig en 7 mands fodboldbane på Suzhou Universitet i centrum af Suzhou, som vi kan leje for 150 Yuan (ca. 120 kr.) i timen. Det er en kunstgræsbane - men så er den til gengæld jævn! Her har vi spillet siden begyndelsen af juni 2004, og det er ganske udemærket. Der er altid en masse kinesere, der spiller på banerne ved siden af, så hvis det kniber med, at vi er nok, er det nemt at finde nogen at spille med og mod.


Kunststofbanen på Suzhou Universitet

Omklædning foregår i det fri

Spil på små mål

Der skal vand til - i 38°C!På vej hjem fra fodbold

Besøg fra DK i februar 2005

Mikkel i perfekt balance

Kommende stjerner?
Vi har af og til talt om, at det kunne være sjovt at lave et hold og spille mod andre, så vi kunne selvfølgelig ikke sige nej, da en af de lokale barer tilbød at arrangere en venskabskamp i forbindelse med afviklingen af EM i Europa i juni 2004 - som (heldigvis!) blev dækket intenst af kinesisk fjernsyn.

Vi havde på forhånd fået at vide, at vi skulle møde vinderne af sidste års 7 mands firmaturnering. Jeg tvivler dog på, det var helt rigtigt! De havde 2 ældre spillere med (jo - de så ud til at være ældre end mig!), som var ret gode. Den ene havde i sine unge dage spillet professionelt fodbold, men det kneb med de øvrige, der dårligt ville kunne klare sig i den danske serie 5.

Begivenheden blev imidlertid dækket intenst af såvel den lokale avis, som det lokale TV, som efter sigende bragte et klip fra kampen i lokalnyhederne.


Klik på billedet og se hvad de skriver om os


I foråret 2005 blev vi spurgt, om vi ville stille et hold af "expats" - udlændinge - og deltage i en lille privat arrangeret 7-mands turnering med 6 hold, der skulle møde hinanden 2 gange. Vi skulle stille med en liste på max. 15 navngivne spillere og betale 2.000 RMB (ca. 1.500 DKK) for at være med.

Det ville vi selvfølgelig gerne - og som forventet(!) endte vi med at vinde turneringen. Som ældste spiller - jeg kan vist være far til de fleste af såvel med- som modspillere - har jeg været anfører og måtte såleds op og modtage pokalen som bevis på titlen. At brasilianske Sergio tilmed blev turneringens topscorer gjorde blot triumfen fuldkommen!


Vinder af turneringen

Holdbillede med de kinesiske venner

Vores topscorer hyldes!


Team Grundfos

Grundfos har også et fodboldhold, som deltager i den lokale 7 mands firmaturnering, og som jeg har fået lov at være med på. Vi kom godt fra start i årets turnering men var for afhængige af at have vore bedste kinesiske spillere med - og måtte desværre se os slået den dag de ikke kunne være med. En af Grundfos's maskinoperatører har spillet i centerforsvaret på det lokale divisionshold, så han er god at have med!

Tidligere på foråret blev vi udfordret af Rosti, et andet dansk firma, som havde vundet en række kampe stort og som mente de nemt kunne slå os på en 11 mands bane. Den udfordring var vi selvfølgelig helt med på :-)

Du kan her på danske Thomas's hjemmeside under "tilståelse" se, hvordan det gik!

(Hvis det kun er Thomas's hovedside, der åbner, skal du kikke i menuen i venstre side, finde "Datid" og vælge "Maj '04")