Opstart i Kina!


Afrejsen fra Danmark

Der var, ikke uventet, travlt i det lille hjem på Skovbovej i de sidste dage op til afrejsen. Vi nåede det hele - næsten da - de sidste ting så som tømning af køl og frys samt rengøring af hele hytten måtte vi overlade til andre. Her skal lyde en særdeles stor tak til Inger & Kristian, Steens forældre som har været en kæmpestor hjælp for os.

Som det ses på billedet, måtte vi selv i sidste øjeblik sørge for at vores 250 kg kasse kunne komme af sted - det er Steen og Morten i naboens traktor !

På vej til Aalborg Lufthavn kunne jeg endelig slappe lidt af - hov, nu var vi jo på vej til Kina !

Godt Ove har en god traktor!
Selve flyveturen

Turen fra Aalborg til København var min første indenrigstur i luften. Vejret var fantastisk og lille Morten synes, at alt bare var spændende. I København mødte min søster Annette os i lufthavnen, hvor vi fik en farvel & på gensyn i Kina øl - og en time senere hang vi 10 kilometer oppe i luften på vej til Beijing.

Fra Beijing skulle vi videre med indenrigs til Shanghai, og det gik som en leg, men det var udelukkende fordi Steen som altid har både øjne og ører med sig når han rejser. Han havde prøvet turen før og vidste præcis, hvor vi skulle hen, og hvad vi skulle vise her og der. Det var jo ikke nogen overraskelse, at lufthavnen var fyldt med mennesker. Her er et billede fra flyveren til Shanghai, alle har farvet deres hår sort !

Ankomsten til vores bolig

Vi blev hentet i et rugbrød og kørt til Suzhou ligesom perler på en snor og sidst på eftermiddagen ankom vi til vores bopæl. Vi er naturligvis alle en lille smule trætte, men også lidt sultne fordi frokosten om bor på flyet var ren kinesisk af den lidt kedelige slags.

Vi havde rejst med Steens chef fra København, og første aften tog vi en taxa hen til det hotel han boede på. Som det ses på billedet er Morten stadig i fuld vigør - han har hele vejen igennem været en dejlig og nem dreng - tak !

1. nat:

Da vi kom hjem efter at have spist den første dejlige middag (kinesisk tag-selv-bord), rullede vi vores medbragte soveposer ud og smed os på madrassen - og det var lidt af en oplevelse, idet den var næsten lige så hård som et bræt ! Dette er åbenbart kinesisk standard, måske af den bløde slags. Jeg har hørt, at der findes en IKEA i Shanghai !

Kulden:

Her er noget koldere end jeg havde forestillet mig, her er ca. fra 14-15 grader og opefter, det vil sige udenfor om dagen, samt ned til 8-9 grader om natten. Radiatorer findes ikke på disse kanter, men der står en kæmpestor blæser (både til kold og varm luft) her i stuen samt en lille varmeblæser. På badeværelset er der ingen varmekilde, mens der i de tre værelser hænger en blæser oppe under loftet. Alle knapper og fjernbetjening til disse er på kinesisk. Jeg trykker ivrigt på knapperne for at forsøge at få den til at varme - det virker, i hvert fald et stykke tid ad gangen. Kineserne må være meget seje og hærdede i denne kulde.

Trafikken:

Den første tur på egen hånd i trafikken er med taxa, turen koster 10 RMB (ca7,5 kr.) fra 0 - 3 kilometer. Klokken er ca. 18.30 - vi har lige smidt vores kufferter ind i vores nye hjem og står nu på vej til vores første måltid på kinesisk grund.

Det første der slår mig, er ikke mængden af trafik - det er jo myldretid. Men det er måden der bliver kørt på ! Jamen, det er svært at beskrive, men eet ord dækker vist meget godt, og det er Kaos ! Der bliver dyttet, blinket i en uendelighed, det gælder både personbiler, taxaer, lastbiler, cykler, knallerter - de skifter bane, kører i den modsatte retning, ja, det er kun fantasien som sætter grænser her.

Det er én ting at sætte sig ind i en taxa og lade sig transportere uden indflydelse, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at vi snart får stillet en bil til rådighed…. Jeg håber, at det kommer mig til gode, at jeg har kørt meget bykørsel…. Vi må se hvordan det går ! Det er hvert fald en udfordring, som er til at føle på.

Det skal så dertil siges, at trafikken synes at forløbe, om end noget kaotisk, så ganske uden råben og skrigen, som man kender til i andre lande !!

Befolkningen:

Kineserne er fantastisk smilende og venlige mennesker og det er dejligt, de er også meget nysgerrige. Den første lørdag havde Steen fri og vi skulle til city og købe de mest grundlæggende ting så som potter og pander, tallerkner, bestik, radiator osv. Mens vi holdt spisepause, spankulerede jeg rundt i dette shoppingcenter for at lede efter toiletter, så Morten kunne få tørt på. Det var ikke umiddelbart nemt, og jeg gik hen til Steen og Morten for at fortælle, at det ville tage lidt tid, fordi der var vist ingenting på denne etage. I det samme kom der en kinesisk dame hen til mig og spurgte på engelsk, hvad jeg ledte efter og fortalte, at jeg skulle yderligere to etager op for at finde et toilet. Det var en meget venlig gestus.

Som ventet er Morten noget af en stjerne her i Kina. De vil så gerne, hvis ellers de kunne få lov, løfte ham og kramme ham. Mens vi stadig var i dette shoppingcenter, var Morten og jeg gået i venteposition, mens Steen var ud for at malke en pengeautomat - Morten sad på disken og jeg stod ved siden af. Vi blev naturligvis kigget meget på og folk kom glade hen til os og sagde en hel masse på kinesisk til os - der blev flere gange taget fotos af os. Et par var særligt interesseret, først manden et foto mens konen stod ved siden af os og bagefter omvendt. Morten tager det nu ganske pænt, han har stor glæde af sin kasket, idet skyggen ofte ryger ned på næsten når de kommer for tæt på.


Fortsættelse følger:

Sproget:

Indkøb: